Mediji‎ > ‎

Štiri prostovoljke v Razkrižju uresničile 72 ur brez kompromisa

posted Nov 5, 2014, 11:31 PM by Škofijska Karitas MS   [ updated Nov 5, 2014, 11:36 PM ]
30. 10. 2014 | Uredništvo Pomurec; Urška Vidmar

Štiri prostovoljke Sabina, Suzana, Tamara in Urška so se v teh dneh skupaj s svojo mentorico odpravile na izziv, ki so ga uresničile v okviru projekta 72 ur brez kompromisa, ki ga izvaja Mladinski ceh v sodelovanju z različnimi institucijami.

 

Naloga njihove skupine je bila posneti in zmontirati nekajminutni kratki promocijski film, v katerem je predstavljen projekt Domačija, dotaknili pa so se tudi temeljnih človekovih pravic. Tako so se odpravile v občino Razkrižje, kjer se Domačija nahaja. To je projekt, ki je zaživel pred nekaj leti zato, da bi ljudem, ne glede na starost, pomagal pri uresničevanju osebnih ciljev. Tukaj so ljudje, ki se spopadajo s socialno problematiko, imajo probleme z zasvojenostjo. Tako je tukaj pisana druščina s takšnimi in drugačnimi osebnimi zgodbami, vsem pa je skupen cilj, v katerem bi radi uresničili svoje načrte, ki so si jih zastavili za svojo prihodnost, predvsem pa bi radi ponovno normalno zaživeli.

 

Njihov ritem življenja se odvija na kmetiji, ki je trenutno v preusmeritvi v ekološko kmetijo, ki so jo pred nekaj leti pričeli obnavljati. Prostovoljci in udeleženci se tukaj zberejo, pomagajo pri delovnih akcijah, si kuhajo obroke ... Udeleženci se (na)učijo novih spretnosti, krepijo medsebojne odnose, predvsem pa aktivno preživljajo prosti čas. Končni vtis prostovoljk, ki smo uspešno dokončale zadani izziv, je odličen. Čeprav niso vedele, kaj štiri prostovoljke čaka, so komaj čakale trenutek, ko bodo lahko dokazale, iz kakšnega testa so. Kot pravijo o dokončanem izzivu, so se med intenzivnim delovanjem akcije naučile marsikaj uporabnega, aktivno pa so sodelovale pri okrepitvi medgeneracijskega dialoga.

 

Vsem mladim Sabina, Suzana, Tamara in Urška sporočajo, da so tovrstni izzivi čudovita izkušnja, v katerih se lahko naučijo veliko novega; pridobljeno znanje pa jim bo zagotovo še kdaj prav prišlo. Prav tako bodo svoj prosti čas preživeli aktivno, postali pa bodo tudi bolj družbeno odgovorni.


Več na:

http://www.pomurec.com/vsebina/26934/Stiri_prostovoljke_v_Razkrizju_uresnicile_72_ur_brez_kompromisa

Comments